Kunstgebit en frameprothese

Kunstgebit en frameprothese in Leiden

Een kunstgebit of frameprothese kan de oplossing zijn als uw tanden door ouderdom, ziekte of slijtage onherstelbaar slecht zijn geworden. De protheses van tegenwoordig zijn zo goed dat het nauwelijks meer opvalt dat iemand een kunstgebit draagt. Dit komt door de hogere kwaliteit en het betere uiterlijk van de kunstgebitten. Het blijft natuurlijk wel een grote verandering. Een kunstgebit of prothese kan de manier waarop u kauwt of spreekt beïnvloeden.

Een van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van tanden die ontbreken is een kunstgebit. Een prothese kan worden gebruikt wanneer er een aantal tanden of kiezen, in dit geval is het een partiële prothese, een kunstgebit is een volledige prothese. In plaats van een kunstgebit kan er ook worden gekozen voor een klikgebit.

HEEFT U EEN VRAAG OVER KUNSTGEBIT EN FRAMEPROTHESES?

Stel hier de vraag en ontvang binnen 24 uur antwoord op uw vraag.

Wat is een frameprothese?

Een frameprothese is een specifieke vorm van prothese, bedoeld voor mensen die niet al hun tanden en kiezen hebben verloren, maar slechts een deel. Terwijl een kunstgebit een vervanging is voor het volledige gebit, is de frameprothese een partiële prothese die voornamelijk steunt op de overgebleven tanden en kiezen. Het is een alternatief voor de plaatprothese, die geheel op uw tandvlees steunt.

Verschillen tussen een partiële prothese en een plaatprothese

Beide vormen van protheses zijn gemaakt om verloren tanden of kiezen te vervangen en de functionaliteit van het gebit te herstellen. Ze worden vaak van kunsthars gemaakt, met kunsttanden die erg op echte tanden lijken. Ze kunnen zowel esthetisch als functioneel een goede oplossing zijn.

Een belangrijk verschil tussen de twee is de wijze waarop ze steunen in de mond. De plaatprothese zit voornamelijk op het slijmvlies van de mond en steunt dus voor een groot deel op uw tandvlees. Dit kan soms leiden tot ontstekingen van het tandvlees, veroorzaakt door het kauwen. De kauwkrachten die daardoor vangen kunnen tot tandvleesproblemen leiden. In mindere mate op het tandvlees steunt de frameprothese; deze wordt voornamelijk gedragen door de overgebleven tanden of kiezen. Hierbij worden haakjes gebruikt die om de eigen tanden klemmen.

Hoewel de plaatprothese vaak goedkoper is dan een frameprothese, kan het tandvlees meer ontzien worden bij het gebruik van een frameprothese. De keuze tussen deze twee opties verschilt per persoon en hangt af van de staat van het overgebleven gebit, het comfort en de persoonlijke voorkeur.

Welke voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren. Deze keuze maakt u in overleg met uw tandarts. Het is belangrijk om goed te kijken naar de voor- en nadelen van elke optie en deze af te wegen tegen uw persoonlijke behoeften en situatie.

Bij twijfel of voor meer informatie is het altijd raadzaam om overleg met uw tandarts te hebben. Het is essentieel om een oplossing te kiezen die past bij uw situatie, comfort en budget.

Plaat- of frameprothese

Wanneer niet het gehele gebit maar een aantal tanden of kiezen vervangen moeten worden, dan kunt u kiezen uit een plaat- of frameprothese. In tegenstelling tot kronen en bruggen zijn de protheses wel uit te nemen. Een prothese is een uitstekende oplossing wanneer u verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat kan laten vervangen. Een prothese kan ervoor zorgen dat u beter kunt kauwen, bijten en spreken. Bovendien verbetert het ook het uiterlijk van uw gebit.

Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar dit brengt ook nadelen met zich mee. Een plaatprothese leunt in zijn geheel op tandvlees wat tandvleesproblemen kan veroorzaken. Het tandvlees vangt namelijk de kracht van het kauwen op. Ook blijft voedsel eenvoudiger plakken onder een plaatprothese. Dit kan weer leiden tot het sneller ontsteken van uw tandvlees. Een frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en minder op uw tandvlees. Welke voor u het beste is, verschilt per persoon. Vraag Tandartspraktijk Lammenschans voor advies voor uw situatie.

Wat kost een frameprothese of (kunst)gebit?

De kosten van een frameprothese kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de prothese, het aantal te vervangen tanden en kiezen, de gebruikte materialen, en de tarieven van de tandarts of tandtechnicus. Over het algemeen liggen de kosten voor een frameprothese hoger dan voor een reguliere partiële prothese van kunsthars, vanwege de metalen basis en de precisie die vereist is bij de vervaardiging.

De kosten van een kunstgebit variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type prothese (bovenkaak, onderkaak of beide), de gebruikte materialen, de tarieven van de tandarts of tandtechnicus, en eventuele aanvullende behandelingen die nodig zijn voor het plaatsen van het kunstgebit.

In Nederland worden de tarieven voor tandheelkundige behandelingen jaarlijks vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Op basis van de tarieven uit 2023 liggen de prijzen voor een frameprothese gemiddeld tussen de €600 en €1.200, maar dit is slechts een indicatie en de werkelijke kosten kunnen variëren.

HEEFT U EEN VRAAG OVER KUNSTGEBIT EN FRAMEPROTHESES?

Stel hier de vraag en ontvang binnen 24 uur antwoord op uw vraag.